martes, 23 de septiembre de 2008

Projecte Jaume IV



Demà s'inicien les excavacions per localitzar les restes de Jaume IV de Mallorca. Un grup de 4 arqueòlogues treballaran durant una setmana a l'antic convent de Sant Francesc de Sòria
El projecte Jaume IV -que té com a objectiu comprovar quin fou el destí final del fill de Jaume III de Mallorca- inicia demà dimecres dia 24 de setembre un dels seus moments més àlgids amb les tasques d'excavació de la cripta del que fou l’església del convent de Sant Francesc de Sòria on les fons documentals indiquen que l'infant fou enterrat l'any 1375.

En aquests moments la capella baix la qual s'hi situava la cripta on s'enterraven les personalitats més destacades es troba baix terra a causa d'una sèrie de vicissituds que l'indret ha patit durant la història: incendis, moviments de terra, abandó a causa de la Desamortització de Mendizábal... motiu pel qual és una incògnita l'estat en què es troba la cripta així com si les restes de Jaume IV encara es troben a l'indret o si foren traslladades en algun moment desconegut.

La durada de les tasques d'excavació tendran una durada de sis dies -de dimecres 24 a dilluns 29- i s'espera en sigui aquest darrer dia quan finalment es pugui comprovar si les restes de Jaume IV encara descansen on es creu. Aquesta constatació serà possible si les tombes estan identificades amb una làpida. De no ser així s'hauria de comprovar mitjançant anàlisis de Carboni 14 i d'ADN, proves que no estan contemplades en l'actual projecte. L'expedició estarà formada per 4 arqueòlogues: 2 tècniques i 2 auxiliars, encapçalades per Helena Inglada.

El projecte Jaume IV de la Universitat de les Illes Balears, dirigit pel professors Gabriel Ensenyat, fou impulsat per Josep Mas i Llaneras. El testament de l'infant fou traduït per Mn Josep Estelrich (Medalla Jaume II de Mallorca 2008). Climent Picornell, professor universitari i editor, té cura de la publicació. També participen en les tasques de suport i divulgació Miquel Gayà i Francesca Jaume. Les tasques d'investigació compten amb el suport del Consell de Mallorca.

Breu ressenya biogràfica sobre Jaume IV de Mallorca

Fill del rei Jaume III de Mallorca i de Constança d'Aragó, l'infant Jaume nasqué a Perpinyà dia 24 d'agost de 1336. L'11 de setembre del mateix any fou jurat a Mallorca com hereu de la corona.

Sobrevisqué a la Batalla de Llucmajor en la que morí el seu pare, però fou empressonat per ordre de Pere el Cerimoniós primer al castell de Xàtiva i després al castell Nou de Barcelona on passava les nits tancat en una gàbia de ferro. Després de ser alliberat d'aquest captiveri, es casà amb la reina Joana de Nàpols, en un matrimoni de pocs anys de durada on no medià afecte conjugal. A continuació, s'alià amb el príncep Eduard d'Anglaterra i amb el rei Pedro el Cruel -ambdós enfrontats a Pere el Cerimoniós- per emprendre la guerra contra Aragó.

Sense que les seves aspiracions de recuperar el Regne de Mallorca es fessin realitat, es retirà a Sòria on morí dia 16 de febrer de 1375 deixant els seus drets dinàstics a la seva germana la infanta Elisabeth, qui també signà com a Regina Maioricarum fins a la cessió dels seus drets a Lluís d'Anjou, el que suposà l'extinció definitiva de la Casa Reial de Mallorca.